3 Mart 2016 Perşembe

A.Hamdi TANPINAR-Saatleri Ayarlama Estitüsü




Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiiri sembolist bir ifade üzerine kurulmuştur. Aynı anlatım tarzı romanlarına da zaman zaman sirayet eder. "Saatleri Ayarlama Ensitüsü" toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan bir teknikle anlatıyor.

Karekterler, hayali birer kahraman, yaşananlarsa bir oyun, tuhaf bir kurgu sanki...
Hayri İrdal ve Halit Ayarcı birbirine zıt , doğu-batı ve eski-yeni' yi temsil ediyorlar.Saatleri Ayarlama Enstitüsü Halit ayarcı tarafından kuruluyor, Hayri İrdal için bir şans ama aslında hiçbir iş yapılmaması onu huzursuz ediyor. Oysa herkes çok mutlu, eşi Pakize, kızı Zehra, arkadaşları ve Enstitüde çalışanlar... Doktor Ramiz, yurtdışında eğitim almış, psikanaliz dalında uzman, ancak bunu araştırıp üzerinde konuşacağı bir hastası olmamış.
Bu eserde  Tanzimat’tan Cumhuriyet’e bir dönem eleştirilmektedir. Burada kişiler üzerinden gidilerek geçmiş-gelenekselden kopuş ve yeni-Batı’ya yönelme sırasında yaşananlar  anlatılmaktadır. Hayri İrdal eskiden kopamıyor, yeniye ayak uydurmak zorunda kalıyor. Bize de yarı gülümseyip yarı düşündüren bu muhteşem eseri okumak kalıyor :)

aklımda kalansa ; saat üstadı Nuri Efendi'nin sözleri ;  "Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı da insandır... Bu da gösterir ki, zaman ve mekan, insanla mevcuttur!".

3 yorum:

  1. Aklında kalan hayli ilginçmiş..üzerinde düşünmek lazım bir vakit...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düşünelim, birlikte düşünmek güzeldir :) İnsan olaylara, zaman ve mekana anlam yükledikçe yaşamın bir rengi olur , diye düşünorum şu an :))

      Sil