16 Eylül 2013 Pazartesi

Ercan KESAL -Peri Gazozu








www.dr.com 'dan ;


Peri Gazozu

"Vicdanımız kuruyor. Babalarını erken kaybetmiş yetim çocukların masum başlarını koyacakları göğüsler çoktan çöktü, farkında mısınız? Göğüs çöktükçe zulüm tepemizde kalıyor. Kavisli ve dolaşık geçmişimizse, bozuk düzenimizin telleri olmuş. Duyduğunuz sesler bu yüzden içli ve bu kadar derinden geliyor.

Şimdi bir türlü sığamayıp, delice bir kavgaya tutuştuğumuz, adına Anadolu denen şu kadim topraklarda, binlerce yıl önce hüküm sürmüş, bir Hitit kralının oğullarına bıraktığı vasiyete bakın isterseniz: Öldüğümde beni, usulünce yıkayın, göğsünüze yaslayın ve toprağa bırakın. Bu kadar." Hayatın en yalın ve en efsunlu meseleleri, ölüm ve yaşam, annebaba-çocuk arasındaki zor muhabbet, büyümek ve yaşlanmak üzerine... Vefalı bir oğulun gözüyle. Bilhassa ölümün, ölümle başetmenin olağanüstülüğü ve olağanlığı üzerine..."Alışmaya"
direnen bir hekimin gözüyle.

Taşranın sıcak kucağı ve serin kasveti üzerine... Orayı hem içinden hem dışından bilen bir evladının gözüyle. Türkiyenin ipin ucundaki yakın tarihinin gölgesi... Kalbi avucunda
birinin gözüyle. Ercan Kesaldan, aynanın kenarındaki fotoğraflar misali hayat
parçaları, sohbet makamında insan hikâyeleri.


Bu yaz çok duymuştum.Özellikle kitap kurdu Lale ve Özlem de okuyup beğenince merakım iyice arttı .İyi ki duymuşum, meraklanıp alıp okumuşum..
tadı damağımda kaldı denir ya öyle oldu.Okumalı, okutulmalı cinsten bir kitap ;)
Zevkle okunurken içimizi kanatmaya müsait bir yazar kalemi..

2 yorum:

  1. Peri Gazozu sanırım hepimize bir şeyler hatırlattı...Dün bir eleştirmen bence yılın kitabı diye yazmıştı.

    YanıtlaSil
  2. bir haftada aldığım 4 kitabın üstüne 5. sayenizde :) sevgiler..

    YanıtlaSil