13 Ekim 2010 Çarşamba

Orhan PAMUK- Manzaradan Parçalar

Orhan Pamuk okuyorum.Manzaradan parçalar .. Roman değil derlemelerden oluşuyor.Bal tadında yine..
arka kapaktan ;

Orhan Pamuk bu yeni kitabında, çocukluğundan başlayarak hayatından, yaşadıklarından bütün içtenliğiyle söz ediyor. Yazarın babasının ölümü, siyasi dertleri, futbol oynarken ya da romanlarını yazarken hissettikleri, tıpkı annesinin sigara böreği yapışı, yaz gecesi bir sivrisineğin hareketleri ve Boğaz gemileri hakkındaki gözlemleri gibi büyük bir manzaranın parçası olarak dikkatle işleniyor. Pamuk İstanbul’dan, Adalar’dan, New York’tan, Venedik ya da Kalküta’dan söz ederken yaptığı gibi, kendi suçluluk duygularından, rüyalarından, eski berberlerden ya da çocukluğunda sokaklarda atıştırdığı şeylerden de bütün dikkatiyle hikâyeler çıkarıyor. Konu ister Binbir Gece Masalları, ister Dostoyevski’nin romanları, ister eski ressamlar, ister Selimiye Camii olsun, Pamuk gözlemlerini, duygularını sıralarken akılda sevdiğimiz bir hikâyecinin tanıdık ve unutulmaz sesi kalıyor.


Tıraş olmaktan asansöre binmeye, dünyayı çocuk gibi seyretmekten deprem endişelerimize, trafik ve dinden eski yangınlar ve yıkımlara uzanan bu kitap, Orhan Pamuk’un gözünden bakıldığında dünyanın ne kadar ilginç ve yeni olabileceğini bir kere daha kanıtlıyor.

Yazdıkları ile içiçe geçen hayatını da okuyucuya sunmuş yazar, etkilendiği kitaplar, hayatlar , sevmedikleri , sanat, edebiyat harman olmuş..Bu iş yoğunluğum , boğaz ağrılarım ile ben de harman olmuş vaziyetteyim ama okuyorum zevk ve istekle..
Kitabın kapak resmi , Orhan Pamuk Kar kitabı için gittiği Kars'ta bir çocuk ile konuşma esnasında çekilen bir fotoğraf.
Bu arada itiraf edeyim , Kar 'ı okuyamamış yarım bırakmıştım, bazı kitapların zamanı olduğuna inanıyorum.Sanırım yeniden elime alma zamanı gelmiş, yazarların olduğu kadar okurların da bir olma zamanı var sanırım :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder