30 Mart 2012 Cuma

Yılmaz Karakoyunlu - Serçe Kuşun Sonbaharı

  


Cazibe ve Mâriye bir erkeğin hayat hikâyesinde karşı karşıyaydılar. Cazibe, Bedreddin’in sahip olduklarının hepsini, Mâriye’nin büyük kıskançlıkla özlediğini hissediyordu. Bunun, ölçüsü iyi belirlenmiş terbiyeli vuslat hayallerine dönüştüğünün farkındaydı. Lakin bunların hiçbirinin Bedreddin’deki gizi çözmeye yetmediğini de görmüştü. Bedreddin, belli ki her gece koynuna girdiğinden çok farklı bir varlıktı…

Yılmaz Karakoyunlu, Serçe Kuşun Sonbaharı’nda, Nâzım Hikmet ve Hilmi Yavuz’un şiirleştirdiği, pek çok roman ve oyuna konu olan Şeyh Bedreddin’i, yepyeni ve farklı bir yaklaşımla romanlaştırıyor.
Serçe Kuşun Sonbaharı bir “tarihi roman”: Şeyh Bedreddin İsyanı’nı, tarihin gerçeklerini gözden kaçırmadan, Yıldırım Bayezid-Timurlenk çatışmasının ve Osmanlı’yı yok olmanın eşiğine getiren Fetret Devri’ni doğuran koşulların ışığında ele alıyor.
Serçe Kuşun Sonbaharı aslında bir “aşk romanı”: Şeyh Bedreddin’e ilk kez bir erkek ve bir “âşık” olarak bakıyor, baldızı Mâriye’ye olan ateşli tutkusunu ve Bedreddin’in bu tutku aracılığıyla olgunlaşmasını işliyor.

 Kaynak:Doğan Kitap


 Bu kitabı çok zaman önce okumuş , çok etkilenmiştim.
Yılmaz Karakoyunlu ‘Serçe Kuşun Sonbaharı’ başlıklı  romanında, tarihin önemli figürlerinden Şeyh Bedreddin’i, bir erkek ve bir âşık olarak resmediyor. Şeyh Bedreddin’in, baldızı Mâriye’ye karşı hissettiği büyük tutkuyu, dönemin yankı uyandıran olaylarıyla harmanlayarak kurgulayan Karakoyunlu, bu yönüyle özgün bir romana imza atmış. Yazar, Osmanlı tarihinin dikkat çeken kırılma anlarından Şeyh Bedreddin isyanını, Yıldırım Bayezid ve Timurlenk arasındaki çatışma ve Osmanlı’yı yok olmanın eşiğine getiren Fetret Devri’nin koşulları ekseninde hikâye ediyor.

okudum ve çok beğendim.Dönemin önemli erkeklerinin yanında dimdik,cesur, akıllı , güzel kadınlar gördüm :)

4 yorum:

  1. okumadım.
    duymadım bile.
    :)
    karakoyunlu okumadım hiç.
    şeyh bedrettin.
    hımmm.
    :)
    iyi konuymuş.
    :)

    YanıtlaSil
  2. bu kitaptan sonra Şey Bedreddin üzerine araştırma yapma isteği doğuyor insanda ;)

    YanıtlaSil
  3. ilk islam sosyalisti Bedrettini, aşık Bedrettin olarak da görmek çok hoşuma gitmişti. Kitabın adı bile şiir gibi. Yılmaz Karakoyunlu az yazıyor ama sağlam yazıyor.

    sevgimle

    YanıtlaSil