25 Nisan 2012 Çarşamba

Jose SARAMAGO - Görmek





Arka Kapak


Adı belirsiz bir ülkenin başkentinde seçim günü bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başlayınca kimse oy atmaya gitmez. Öğleden sonra yağmur durunca, saat tam dörtte, seçmenler sanki emir almışçasına sandıkların başına koşarlar. Ama sandıklar açıldığında, kullanılan oyların yüzde 83'ünün boş olduğu ortaya çıkar. Bunun bozguncu bir grubun, dahası uluslararası bir anarşist örgütün işi olduğunu düşünen hükümet olağanüstü hal ilan eder. Yıllar önce kenti saran "körlük salgını"ndan kurtulan tek kişinin bu olayla bağlantılı olduğundan kuşkulanılır. "Beyaz veba"nın öteki kentlere de yayılmasını önlemek için başkent abluka altına alınır, bir polis komiseri "suçlular"ı bulmakla görevlendirilir.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi José Saramago'nun Körlük'ten sonra kaleme aldığı Görmek, demokrasinin kırılganlığı ve hükümetlerce saptırılması üstüne şaşırtıcı bir taşlama. Günümüz edebiyatının üslup ustasından derin bir çağ eleştirisi.

Körlük kitabını bitirir bitirmez Görmek adlı kitabı okumak istedim.Onun kurgusu da hayli ilginç..İlki kadar akıcı bulmasam da toplum ve yönetenlere çok büyük göndermeler var, keyifli okumalar dilerim.

8 yorum:

  1. sevdiğim bi yazarın okumadığım bir kitabı.

    :)

    ama baksana blog tarihin yanlış. bugün çarşamba.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok ileri görüşlüyüm de ondan :))
      bir bakayım ayarlara ..

      Sil
  2. Okumak istediğim bir yazarın, henüz okumadığım bir romanı :)
    Konusu gerçekten çok güzelmiş.

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir kitaba benziyor, Körlük'le ilişkili olması da ilginç, duymamıştım bu kitabı, teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Körlük'le ilişkili Erencim fakat o kitap kadar sürükleyici değil ;)

      Sil
  4. bakış açısını her zaman taktir ettiğim bi yazardır, blogunuz gibi tıpkı

    YanıtlaSil