17 Aralık 2010 Cuma

İPEK ÇALIŞLAR- HALİDE EDİB


İpek Çalışlar  , Latife Hanım 'ı  yazdığında  zevkle okumuştum.Fikriye ve Latife kitabının ardından farklı bir bakıştı .Latife Hanım'ı sevdiren, tanımamızı sağlayan İpek Çalışlar , bu kez Halide Edib ile açtı  yazı dünyasını bizlere.
Kitap, roman tadında bir yaşamöyküsü .
Halide Edib öncelikle bir kadın hakları savunucusu, eşitlik mücadelesi veriyor yaşamın her dalında.Çok eşliliğe karşı, çok severek evlendiği kocası ikinci kez evlendiğinde boşanıyor.Ki o zaman boşanmak oldukça zor.
Eğer bu mizaçta bir erkek olsaydı Türkiye şartlarında önü çok daha açık olurdu bu kesin.Ama o yılmadı, mücadelesini romanları ile yaptı.Yeri geldi, savaştı cephede omuz omuza , yeri geldi  siyaset yaptı.Ermeni techiri sırasında buna ses çıkartan isimlerden oldu.Yürekliydi, akıllıydı.
İkinci eşi Adnan Adıvar bey ile Mustafa Kemal'in yanında memleket için çalıştı.Ters düştükleri de oldu.Kitapta buna da geniş yer verilmiş.
Romanları hayatından kesitlerdi sanki. Halide Edib 'in eserlerini okumak istiyorum , çoğunu okumamış olmak yeterince üzücü..Ve  okul sıralarında bu yazarımızın bize yeterince tanıtılmaması , onu anlayamamak da üzüyor insanı.. Ama hiçbirşey için geç kalmış değiliz.
Kitabı bitirdikten sonra hataları ile doğru kararları ile, mücadeleci yönü ile önemli bir kişilik olan Halide Edib ', bu yolla da olsa tanımak , anlamak güzeldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder