19 Şubat 2013 Salı

Amin MAALOUF -Doğudan Uzakta




Arka Kapak :

Geçmiş... bıraktığın yerde mi hâlâ?

Amin Maalouftan unutulmayacak bir "eve dönüş" romanı Amin Maaloufun merakla beklenen yeni romanı Doğudan Uzakta, kaderin ve tarihin acımasızlığında terk ettikleri yurtlarına dönen bir grup arkadaşın hikâyesini anlatıyor.

Doğudan Uzakta, bir yüzleşmenin romanı: Gençliklerinin en güzel dönemlerini bir arada geçiren, ülkelerinde patlak veren iç savaştan sonra farklı yerlere dağılan ve yıllar sonra, eski arkadaşlarından birinin cenazesi için tekrar ülkelerine dönen bir grup arkadaş... Açıkça belirtilmese de Lübnan İç Savaşının getirdiği yıkımlara ve Ortadoğu coğrafyasının kültürel, tarihsel ve toplumsal sorunlarına dair çok çarpıcı gözlemlere de yer veren Doğudan Uzaktada Maalouf, yine en iyi bildiği şeyi yapıyor: Doğuyu anlatıyor.

Tadımlık:
"Yenikler her zaman kendilerini masum kurbanlar olarak göstermek eğilimindedirler. Ama bu gerçeğe tam uymaz, hiç de masum değildirler. Yenildikleri için suçludurlar. Kendi halklarına, kendi medeniyetlerine karşı suçludurlar. Sadece yöneticilerden değil, benden, senden, hepimizden bahsediyorum. Bugün tarihin mağluplarıysak, hem kendi gözümüzde hem de tüm dünyanın gözünde aşağılanmış durumdaysak, bu sadece başkalarının değil, öncelikle bizim suçumuzdur."


Amin Maalouf ile tanışmam çok eskilerdendir.Çok severim, tarihi kuru kuruya okumayı sevmeyenler için lezzetli anlatımı ile sarar okuyucuyu..Doğuyu en güzel anlatan yazarlardandır.
Doğudan Uzakta kitabını  blogger arkadaşım sevgili Ayşegül ile eş zamanlı okumak da bu kitabın keyfini arttırdı.

Adam 'ın başlattığı  bu hikayede arkadaşlarının hayatlarından kesitler buluyoruz.Her biri ile ayrı bir dünyaya yolculuk yapıyoruz..
Albert 'in hikayesi beni en çok etkileyen kısım oldu.
Ayrıca Adam -Semiramis'in yaşadıkları çok anlamlı gelmedi ..Ama çocukluğunda Hanim ile yaşadıkları çok ilgi çekici ve bilgilendirici idi.

Bu kitabı ve yaşamları sevdim.Okumak isteyenlere tavsiye ediyorum..
şimdi bazı kesitler ;)








5 yorum:

  1. Demek yayınladın: )

    Ben sevdim kitabı ama düşündüm de Amin Maalouf benim kendisinden beklentilerimin çıtasını çok yükseltmiş, o kadar tatmin etmedi beni, başka bir yazar yazsaydı, övgüler yağdırırdım sanırım: ) Yazara haksızlık mı ediyorum acaba???

    Adam ile Semi ilişkisi çok gereksizdi. Bana uymadı...
    Her arkadaşın hikayesinden ayrı ayrı etkilendim. İnsanların evlerinden olmaları çok kötü yine de kendilerine yön çizebilmeyi başarmaları güzeldi. Adam'ı tarihe merak saldıran Hanıma da hiçbirşey hissedemedim, ne garip.

    Ay çok yazdım: ) Seninle eş zamanlı başka kitap bulalım, keyifliydi benim için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaz tabii :)
      Nar Ağacı'nı yarıladım, okumadıysan öneririm , harika gidiyor ;)
      evet birlikte okuyalım çok zevkli oldu benim için de.
      Bİr yazarı beğenip tüm yazdıklarını okuyorsan çıta yükseliyor ister istemez ;)haklısın.

      Sil
  2. Benim Amin Maalouf demek Semerkand ve Doğunun Limanları demek. Bu ikisinin bende apayrı bir yeri vardır.
    Bu kitabını henüz okumadım. Ayşegül'e şu konuda hak veriyorum takip ettiğimiz yazardan hep daha fazlasını bekliyoruz ben de Murakami'nin son kitabında Ayşegül'ün hissettiklerini hissetmiştim.

    Keyifli okumalar diliyorum Gonca hanım

    Sevgimle

    YanıtlaSil
  3. mart ayında başlıyorum okumaya çok da merak ediyorum bakalım nasıl bir kitap bekliyor beni :)

    YanıtlaSil
  4. benden önce okumuşsun ve sevmişsiiin iyiii.
    :)

    YanıtlaSil