21 Şubat 2012 Salı

günün konuğu

Bu sabah serviste bir öykü okudum ,Dünyanın Öyküsü adlı dergiden."Müze Memuru Mithat'la Şişman Ayten" yazarı Atilla Dorsay idi.Sinema eleştirileri ve köşe yazılarını saymazsak  daha önce yazılarından okumamıştım.
Sabah  güneşinin parlaklığında  bir öykü ile bana eşlik eden Atilla Dorsay oldu .

Atilla Dorsay  kimdir ;
Türk sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar.
1964 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık bölümünden mezun olan Dorsay, iki yıl sonra Cumhuriyet gazetesinde sinema üzerine yazmaya başladı ve sonra bunu asıl meslek olarak seçti. Cumhuriyet’te 27 yıl sürekli yazdıktan sonra Milliyet ve Yeni Yüzyıl’da yazdı. En son olarak Sabah'ta yazmaya başladı.
Sinema dışında yemek kültürü, şehircilik ve yaşam kültürü üzerine yazılar yazarak kitaplaştırdı. İKSV yürütme kurulu ve Siyad kurucu üyesi ve onursal başkanı olan Atilla Dorsay, aynı zamanda müzikle de ilgilenmektedir. 1985'ten bu yana TRT 2'de sinema üzerine programlar yapan Dorsay, ayrıca dokuz yıl boyunca (1995'e kadar) TRT Radyo 3’te müzik programları yaptı. Son olarak atv'de yayınlanan Yaşamdan Dakikalar adlı programda yer almaktadır.
Çeşitli festival ve yarışmalarda jüri üyeliği yapan yazar, FIPRESCI - Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu’nun Türkiye temsilcisidir. 1979'da çevrilen Vatandaş Rıza adlı bir de film senaryosu yazmış olup, sadece Yeşilçam değil, dünya sinemalarını da yakından izlemektedir. Bugüne kadar 45 kitap yazmıştır.
Sinema eleştirmenliğine başlayışını Can Dündar'la röportajında şöyle anlatır: "Türk sineması da 60'ların sonlarında büyük bir atılım halindeydi. Lütfü Akad en güzel filmlerini yapıyordu. Yılmaz Güney olayı Seyit Han filmiyle patlak vermişti ve ben de büyük heyecan içindeydim. Ve 1970 yılı gelip çatıp Umut filmi bomba gibi patlayınca, gazete yöneticileriyle konuştum ve ben de Türk sineması hakkında yazmaya başladım. Ve Yılmaz Güney'in filmleriyle birlikte Türk sineması eleştirmenliğine de soyundum ve bu o zamandan beri aksamadan devam etti. Öyle ki, 70'li yıllarda yazdığını yazılar, biraz da 'Umut' filminden yola çıkarak "sinemamızın umut yılları" adıyla kitaplaştı"
Kaynak:Vikipedi  

2 yorum:

  1. güzel bir derleme yapmışsınız elinize sağlık.
    A. Dorsay'ı nedense film yorumlarına pek güvenmem.
    bir yöetmen hakkında bir filmine çok iyi der, bir bakmışsınız aynı yönetmenin filmini yerin dibine batırır.
    Her hafta okuyorum yorumlarını, sonra o film için sinemaya gittikten sonra oyurmlarının nasıl havada kaldığına şaşırıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler :)
      ben bu kadar fazla kitabı olduğunu da bilmiyordum.

      Sil