24 Şubat 2014 Pazartesi

José SARAMAGO - Filin Yolculuğu



Filin Yolculuğu

16. yüzyılda Portekiz Kralı, Süleyman adlı filini Avusturya Arşidükü Maximiliana hediye etmek ister ve Süleyman bu uzun yolculuğa çıkar.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi José Saramagonun en neşeli, en keyifli romanı Filin Yolculuğu işte bu tuhaf serüvenin hikâyesini anlatıyor.
Saramago severleri şaşırtacak bu keyifli roman, bir yandan da filin gariban ama köylü kurnazı terbiyecisi Subhro ile kafileye eşlik eden soylular bağlamında filin tanık olduğu insanlık komedyasına eğlenceli-eleştirel bir bakış getiriyor.
www.dr.com.tr (tanıtımından)

Filin Yolculuğu'na eşlik edecekseniz bu yazacağım öneriyi dikkate almalısınız.Çevirmen Pınar Savaş'ın notunu mutlak okuyunuz.Aksi halde noktalamasız, imlasız ve dil bilgisi kurallarının hiçe sayıldığı bir metinle karşılaştığınızda şaşırmayasınız.
Diyaloglarda alışılagelmiş konuşma çizgileri, tırnaklar kesmeler olmadığı için kim kiminle konuşuyor takibi zor oluyor.
Tüm bunlara rağmen ben zevkle okudum çok da keyif aldım.
Özellikle etkilendiğim kısımlar ; 
Kral ve kraliçenin filden ayrılma sahnesi, filin ırgatlara veda sahnesi , Portekizli kumandanın kararlılığı ve yönetimideki askeri ve stratejik başarısı ,sf:90 'da yer alan inek hikayesi ..
Genel olarak yazılarında ; insanın doğası gereği verdiği tepkiler ve doğal yaşam gözlenebiliyor.Hayvaların iç güdüsel davranışlarına yer verilmiş.İnek, kurt ,fil gibi.

ve son olarak not aldığım birkaç satır ; 

" Cahilliğin iyi yanı bizi yanlış bilgilerden sakınmasıdır " sf:95

" bizi biz yapan hep kusurlarımız , niteliklerimiz değil " sf: 113

8 yorum:

  1. Jose Saramago bu kitabında diğer tüm kitaplarından olduğu gibi ince ve sivri siyasi hicvini doruklara taşıyor. Keyifli ve sürükleyici bir kitaptır. Ustaya saygı ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değerli yorumunuz için teşekkürler, katılıyorum size ustaya saygı ile..

      Sil
  2. Bu kitabı merak etmemek mümkün değil, bu hafta alıp okumalı hemen

    YanıtlaSil
  3. Yazarın kitaplarını çok merak ediyorum.
    Ve kitap kapak tasarımlarını da çok beğeniyorum.
    Keyifli okumalar canım.

    YanıtlaSil
  4. Saramago'nun okumaya fırsat bulamadığım kitaplarından biri:) Hatırlamış ve listeme eklemiş oldum:) Teşekkürler ve sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Saramago'nun ilk "Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş" adlı kitabını okumuştum. Uzun paragraflar ve kimin ne söylediğini anlamak zor olmuştu ama gerçekten çok keyifli bir kitaptı. Bu da okumak istediğim Saramago kitapları arasında.

    YanıtlaSil