23 Şubat 2014 Pazar

Ayfer TUNÇ - Dünya Ağrısı




Dünya Ağrısı 

"Hayat, kayaç katmanları gibi parçalarına ayrılan değersiz bir kütledir."
Türkçe edebiyatın sözünü sakınmayan kalemi Ayfer Tunç, yazarlık hayatının 25. yılında sarsıcı bir romanla karşımızda.
Hayatı "yolcu" olarak yaşamak isterken baba mirası otelin işletmecisi, ailesinin "reisi" olmak zorunda kalan Mürşit, her geçen gün tamahkârlaşan bir şehirde, gerçek dostluğu İstanbulda bıraktığı hayaletlerden kaçarak Mürşitin oteline sığınan Madencide buluyor. İki arkadaşın dünya algısı, okuyucuya Türkiye tarihindeki utanç sayfalarının bir özetini sunuyor.
Arka planı toplumsal facialar, kitlesel cinnet hikâyeleriyle örülen Dünya Ağrısında, geçmişle hesaplaşma cesaretini gösteren insanları yaşadıkları toplumdan ayıran sınır imleniyor.
Dünya Ağrısı kelimelerle sıkılmış bir yumruk.

Böyle bir şehirde sır saklamanın imkânsız olduğunun farkında değil. Öğrenecek elbet, bir gün şehir dediği şeyin birbirini gözleyen sayısız gözden ibaret olduğunu o da anlayacak. Ama buna çoktan alışmış olacak ya da daha fenası başkalarını gözleyen sayısız gözden biri haline gelecek. Babamın oğlu o olmalıydı diye düşünüyor, ben, oğlum gibi bir oğul olsaydım babam mutlu ölürdü; oğlum babamın istediği gibi bir oğul olduğu için ben mutsuz öleceğim.
www.dr.com.tr   (Tanıtım Bülteninden)



Ayfer Tunç  yazsın biz okuyalım , bu hep böyle sürsün isterim.Düny Ağrısı 'nı yaratıcısından ötürüdür sevmelerim.İlk görüşte kapağına vurulmuş olmamda mavinin etkisi yadsınamaz.

Kitaba gelirsek, kahramanımız Mürşit ,  isteklerine mecburi ara vermiş bu mecburiyet zorunluluk halini alınca da memleketinde yaşamak zorunda kalmıştır.Baba yadigarı oteli işletmek ona göre olmasa da bu işe devam etmiş , evlenmiş iki çocuk ile aile olunca da ruhu ile olmasa da bedenen ona sunulana boyun eğmiş.
Mürşit'i arada bir sarsmak geldi okurken içimden..Ama olaylar öyle bir gelişti ki benim yapamadığımı yeri geldi Özgür yaptı, Pehlivan girdi devreye ..Madenciye duyduğum sempatinin de  Mürşit'e dayanabilmemde faydası oldu.
Sonra anlamaya başladım Mürşit'i , aslında baştan onu anlamaya çalışmalı okur.. Hani bazen hayat ağır gelir de insana kapana kısılmışsınız gibi gelir ya, işte Mürşit bununla yaşamak zorunda..

Bununla birlikte yan karakterler, Mürşit'in yaşadığı yörede yaşananlar çok güzel bir şekilde örülmüş.
Dünya Ağrısı , ağrı gibi çöktü üzerime.Uzunca bir sürede orada kalacak..

4 yorum:

  1. Ayfer Tunç yazsın biz okuyalım:) Ben de öyle olsun isterim. Bu kitabı henüz almadım. En kısa zamanda alıp okumayı düşünüyorum. Sevgilerimle. Eral

    YanıtlaSil
  2. Size de keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
  3. aldım ben de okuyup yazıcam.
    arada öbür bloguna da bak amaaa.
    senin linkini verdim yaaa :)

    YanıtlaSil