12 Eylül 2012 Çarşamba

Elif ŞAFAK- ARAF




Arka Kapak

"İyi de bir insana neden ömür boyu geçerli olacak şekilde tek bir isim veriliyordu başka bir isim de verilebilecekken, hatta isminin harfleri karıştırılıp aynı isimden yenileri türetilebilecekken? Kendimiz de dahil etrafımızdaki her şeyi yeniden adlandırma şansı ne zaman alınmıştı elimizden?
Doğuştan bana verilen bir isme ilanihaye mıhlanıp yapıştığımı bilmek nasıl sıkmaz ki canımı, hayattaki yegâne tesellim kendim olmamayı başarabilme şansım iken? İsimleri sonsuza kadar sabitleyen bir dünyaya saplanmışım, harflerin çığırından çıkmasına izin vermeyen. Ama ne vakit kaşığımı alfabe çorbasına daldırsam ismimi ve onunla birlikte kaderimi yeniden düzenlemek üzere yeni harfler yakalamayı umuyorum."

www.dr.com 'dan.

Araf çok etkileyici bir kitap.
Farklı  dinlerden, kültürlerden gelmiş  öğrencilerin Amerika'da  yaşamlarını konu alıyor. Karakterlerin her biri mozaiğin birer parçası sanki.
Hem  çok uzaklar hem birbirlerini çekip tamamlıyorlar.
Konu  Ömer ve ev arkadaşı ile başlıyor , ilerleyen sayfalarda başa dönüyoruz.Okurken  arafta olmak ile ilişkilendirememiştim önce ama öyle bir final oldu ki, hepimiz ARAF 'taydık artık.

Elif ŞAfak kitaplarında yabancılaşma, yabancı kültür ve şehirlerde yaşananlar ,az biraz da olsa cinler bu kitapta da vardı.

Ben beğendim , okumakta geç bile kaldığım bir kitaptı.

10 yorum:

  1. Elif Şafak'ı siyasi görüşlerinden ötürü sevmem, almam kitaplarını falan. Zaten kadın, yeterince "yüksekten uçuyor"...

    Ama anlatımından dolayı ilgimi çekti bak şimdi yahu; zira yabancı kültürlere merakım vardır :)))

    YanıtlaSil
  2. düş kızı,

    canım başka bloglarda yorumlarına yorum yazıyormuşum gibi olacak ama :) öncelikle kitap tanıtımı için teşekkürler Sevgili Kitapla Dans.

    Ben de hiç sevmiyorum Şafak'ın siyasi görüşünü ve reklam kokan tavırlarını ancak dilinde gerçekten bir şeyler var, yazıları su gibi akmakta bu kadının. Her ne kadar fikren katılamasam da, cümlelerindeki ahengi çok seviyorum ben. Ve okumaktan zevk alıyorum.

    Tü kaka, demeden önce bir kez daha düşünülmesi gereken bir yazar bence. ^^

    Sevgiler,
    Luna.

    YanıtlaSil
  3. Elif Şafak'ı bende kişisel anlamda çok sevdiğimi söleyemem.
    Ancak cidden dilinde ,yazımında bir çekicilik var.
    Bİr de Bit Palas'ını okumuş çok beğenmiştim,Aşk ve İskender'i de ..
    Ancak Siyah süt mesela benim içimi kıymıştı :(
    sırada Pinhan var okunacak :)
    ayrıca rica ederim, okudum kısacık da paylaştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben - de ayrı olacak, el sürçmesi diyelim yoksa hassasım bu konularda çok :( :))

      Sil
  4. Uzun zaman önce okumuştum Araf'ı, hatta konusunu bile unutmuşum :)
    Aşk'a kadar E.Şafak kitaplarını severek okudum ama artık para verip almak istemiyorum..(Birileri hediye ederse kaçırmam okurum ama :)
    Hoşçakalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) umarım hediye de edilir de okuma fırsatınız olur :)

      Sil
  5. Bende Elif Şafak'tan o kadar soğudum ki ama bu kitap okuduğum en güzel kitabıydı. Bir de Mahrem o da çok güzeldi. Ama Elif Şafak yazık etti kendine ya da daha çok para uğruna edebiyatını sattı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı düşüncelerdeyim yazar hakkında, Mahrem tabi ya bir de Mahrem var okumak istediğim benim :)

      Sil
  6. Goncacım benim de beğendiğim bir kitaptı bu, özellikle Zarpandit'in fal tutmaları, değişik tavırları ve Tedirgin Ruh Çikolata dükkanı benim için kitabın en keyifli kısımlarıydı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Eren, keyifliydi, çikolatanın keyifsiz hali mi olur hem değil mi :))

      Sil