5 Nisan 2012 Perşembe

Murathan Mungan-Şairin Romanı ve Erdal Öz Edebiyat Ödülü

Bu yıl Erdal Öz Edebiyat Ödülü Murathan Mungan'a verildi.Doğan Hızlan 'ın bu sabah ki yazısı da bu ödülü konu ediyor.
Ödülün gerekçesi : " 30 seneyi aşkın süredir tiyatro,şiir,öykü,roman ve deneme alanlarında gösterdiği yaratıcılık,yenilikçilik ve yetkinliği nedeniylebu yıl ödüle Murathan Mungan değer görülmüştür."
Doğan Hızlan'ın yazısını buradan takip edebilirsiniz.Yazıda dikkatimi çeken yeni kitap tanıtımı oldu.Murathan Mungan'ın son kitabı  , Aşkın Cep Defteri.
Kitaplığımda henüz okuyamadığım kitapları da var ama bu son çıkanı da kısa sürede edinip okumalıyım dedim.


Murathan Mungan'ın son okuduğum kitabı ise Şairin Romanı idi.


ŞAİRİN ROMANI 


Kitaptan ; 


Adı Yerküre olan bir gezegen. En büyük kara parçası sayılan Anakara'da farklı yerlerden farklı nedenlerle Odragend'e varmak üzere yola çıkan gezginler. Elli yıl sonra yurduna dönen bir bilge şair. Yıllarca evinden hiç çıkmadan yaşadıktan sonra, çıraklarıyla birlikte kendisini yollara vuran bir şiir filozofu. Yalnızca şairleri öldüren bir katilin izini süren atlı polis ve yardımcısı.
Yol boyu içinden geçtikleri yerler, yaşamlar. Surlarında şiir bayrakları dalganan şehirler. Kanatları göğün gizemlerini birbirine bağlayan kuşlar. Sayıların, sözcüklerin, şifrelerin ardında ömür tüketen matematikçiler, dilciler, sözlükçüler, şairler... İnsanların ruhlarını sağaltan rüya terbiyecileri.
Batı'nın modern çağ fantazi romanlarıyla Doğu'nun Binbir Gece Masalları'nın özgün bir bileşimi.
Şairin Romanı  tabiata, emeğe ve şiire bir övgü.





Benden ; 


Murathan Mungan 15 yıllık bir emeğin sonucu yazmış bu kitabı.
Bilge şair Bendag'ın ani bir kararla şiiri bırakıp kendini Anakara'dan sürgün ettikten elli yıl sonra geriye dönüşüyle başlayan olaylar, onun Odregand şehrine yaptığı yolculukla devam ediyor.Bendag 'tan başka, Şiir filozofu Mottah ile iki çırağı,polis Gamenn , Pepqumok  da şehre gitmek üzere yola çıkmışlardır.
Kahramanların fantastik yolculuğunda neler bekliyor bizi ;  şiirle harmanlanmış bir coğrafya, bir bilge şair, bir şiir filozofu , şair cinayetleri ve bunları araştıran polisler ..Herkes Odragend'deki On Üç Dolunaylı Yıl Şenlikleri 'ne doğru yol alıyor.
Kitabı yavaş yavaş sindirerek okumak gerek..
Ben okurken müthiş haz aldım , darısı başınıza ;)





10 yorum:

  1. henüz daha bir kitabını okumadığım için kendimi kötü hissettiğim yazarlardan birisi.. çok sevdiğim bir yazar olmasına rağmen..paylaşımınız için teşekkürler.. umarım en kısa zamanda okurum..

    YanıtlaSil
  2. Güzelmiş,okuyalım o halde.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Ben de hiç Murathan Mungan okumadım, sanırım bir yerden başlamak gerek...

    YanıtlaSil
  4. Murathan Mungan'ın dili ,yazıları , kitapları okuduğunuzda bir tat bırakır sizde ;) pişman olmazsınız :)

    YanıtlaSil
  5. Peki nereden başlayalım? Ben her seferinde o kadar kitaptan hangisini seçeceğimi bilemediğim için erteliyorum. Önerisi olan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murathan Mungan kitapları için soruyorsanız , ben ilk olarak üç aynalı kırk odayı okumuştum.Paranın Cinleri ile de başlanabilir :)

      Sil
    2. Üç Aynalı Kırk Oda'yı başkalarından da duydum. O olabilir gerçekten. Teşekkürler!

      Sil
  6. Ben de daha Murathan Mungan okumamışlardanım, şairin romanı ilgimi çeken bir kitaptı, içeriği de güzelmiş.

    YanıtlaSil
  7. ödülü fazlasıyla hak eden bir çalışma bence.... okuduğum ve çok etkilendiğim romanlardan... ilgilenirseniz bana da beklerim..

    YanıtlaSil