Ve şimdi müze açılıyor , umarım bir gün yolum düşer ve ziyaret edebilirim.
Müze, tarihte bir romandan esinlenerek hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor.
Orhan Pamuk “Masumiyet Müzesi” isimli romanında, Kemal’in sevgilisi Füsun’un eşyalarını nasıl topladığını ve onları müzeye hangi mantıkla yerleştirdiğini anlatıyor. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’daki gündelik hayatı temsil eden bu eşyalar, müzede özenle düzenlenen kutular ve vitrinlerde sergileniyor. On beş yıl boyunca romanı ve müzeyi birlikte düşündüğünü belirten Orhan Pamuk, ziyaretçilerin romanı okumamış olsalar bile müzeden zevk alacaklarını ve müzenin kendi başına bir hikâye anlattığını söylüyor.
“Masumiyet Müzesi” Çukurcuma Caddesi üzerinde 1897 yapımı tarihi bir binada yer alıyor. Ahşap merdivenlerle birbirine bağlanan üç katı vitrinler ve yerleştirmelerle donatılan müze, ziyaretçilerini 1950-2000 yılları arasına dair İstanbul hayatının pek çok unutulmuş ayrıntısıyla buluşturacak. Romanın seksen üç bölümünü temsil eden seksen üç kutuda sergilenen sinema biletlerinden kibritlere, likör şişelerinden kapı kulplarına, minik biblolardan fotoğraflara uzanan, binlerce eşyadan oluşan bir koleksiyonun yanısıra müzede eski İstanbul filmlerinden yaratılan bir seçki de sunuluyor.
Kemal ile Füsun’un aşk hikâyesinin “görselleştiği” mekân
Masumiyet Müzesi’nde çatıya kadar yükselen merdiven boşluğundan aşağıya süzülen ışık, romanın başkahramanları Kemal ile Füsun’un aşk hikâyesi ve bu aşka tanıklık eden eşya ve mekânları aydınlatarak, müze ziyaretçilerine romanı elle tutulur, gözle görülür hale getiriyor.
Müzede ziyaretçileri, romanın kahramanı Füsun’un içtiği 4.213 sigaranın etkileyici yerleştirmesi karşılıyor. Her çıkılan kat ziyaretçileri romanın ve o dönemin yaşamının içine alıyor. Çatı katında ise romandaki gibi, Kemal’in hayatının son yıllarını geçirdiği oda, romanın el yazma müsvettesi, Pamuk’un müze için yaptığı çizim ve tasarılar bulunuyor.
Başından beri, müzenin gelişiminin her aşamasına katılan Orhan Pamuk, müzenin ilk eşyalarını, daha romanı yazmaya başlamadan önce toplamaya başladığını, romanı bu eşyalara bakarak yazdığını belirtiyor.
Roman tamamlandığında Pamuk’un evini ve yazıhanesini dolduran binlerce eşyaya, müzenin yapımı sırasında dört yıl boyunca başka pek çok eşya ve sanat eseri, video filmler, fotoğraflar ve İstanbul’un geçmişini hatırlatan ses yerleştirmeleri de eklendi. Pamuk, “Masumiyet Müzesi” çalışmalarını Türk mimarlar İhsan Bilgin, Cem Yücel ve Alman mimar Gregor Sunder Plassmann ile gerçekleştirdi.
Müzeyi ziyaret etmek isteyenler için:
“Masumiyet Müzesi” 28 Nisan Cumartesi gününden itibaren Salı - Pazar saat 10.00 – 18.00 saatleri arasında, Cuma günleri ise saat 20.00’ye kadar ziyarete açık olacak. Ziyaret saatleri içerisinde müzeye gelen konuklar ilgi çekici ürünlerin yer aldığı müze dükkânından kitaplar, müzedeki sanat eserlerini gösteren posterler, kartpostallar ve müze için özel olarak üretilen hediyelik eşyaları edinebilecekler.
Adres:
Firuzağa Mahallesi, Çukurcuma Caddesi No: 24
34425 Çukurcuma/ İstanbul
Telefon: Müze (Santral): 0212 252 9738
Deniz Aral (Müze Müdürü): 0532 571 7857
Firuzağa Mahallesi, Çukurcuma Caddesi No: 24
34425 Çukurcuma/ İstanbul
Telefon: Müze (Santral): 0212 252 9738
Deniz Aral (Müze Müdürü): 0532 571 7857
Ayrıntılı bilgi için Nagihan Akdaş - Grup 7 İletişim
0212 292 1313 - 0535 411 84 87
Alıntıdır. Milliyet.com.tr'den.
0212 292 1313 - 0535 411 84 87
Sabırsızlıkla bekliyorum 28 Nisan'ı:)
YanıtlaSilBenim için de gez olur mu :)
Silaaa müzeyi duymamıştım. ilginç. sevdim. gidilir.
YanıtlaSil:)
Önce bu kitabı okumam gerekliii :)
YanıtlaSilMaya oku bence harika bir eser :)
SilBu kitabı çok sevmiştim.Hatta Orhan Pamuk'un severek okuduğum tek kitabıdır :)
YanıtlaSilİstanbul'a yolum düştüğünde ilk işim bu müzeye gitmek :)
Teşekkürler :))
birlite gidelim ;) ben de gitmek istiyorum ama önce İstanbul'a gitmek gerek ..
SilKitabı zoraki bitirmiştim. Çünkü çok detaylı anlatıyordu ve gereksiz uzatmalar vardı kitapta...
YanıtlaSilAmaaaa müzesini merakla bekliyordum, açılsın, müsait en yakın zamanda gideceğim.
Teşekkürler bilgilendirme için Gonca. İstanbul'a gelirsen toplaşıp hep beraber gidelim.:)
ah İstanbul ! gelmek için onca sebep ve arkadaşım varken nasip olmuyor bir türlü :(
SilGülşah'a katılıyorum. Orhan Pamuk okuru zorlayan bir yazar ama tam yazar, baba yazar. Ben de en yakın zamanda gitmeyi planlıyorum :) Haber için teşekkürler Gonca'cım :))
Silaslında toplanıp gitsek ne hoş olurdu :)
Sil